Geschiedenis Cannoli
Om te beginnen gaan we het hebben over de naam ; Cannolo (enkelvoud).
Vroeger werd het deeg om rietstengels (canne di fiume)heen gevormd. Canna betekent riet, canna ---> cannolo. Niet moeilijk....
Dat gebeurt alleen tegenwoordig niet meer wegens de hygiënische wetgeving. Vandaag de dag worden ze om kleine metalen cilinders gevormd en vervolgens gefrituurd.
De geschiedenis daarentegen vertelt twee verhalen over het ontstaan van cannoli.
De één vertelt dat de cannolo voor het eerst in een klooster net buiten Caltanissetta werd bereid, waar de vriendelijke nonnen hun gelofte van kuisheid trouw bleven. Normaliter werd dit gebak alleen gemaakt speciaal voor carnaval, een feest wat wordt gevierd door heel Italië voordat de vastentijd begint.
Het andere verhaal gaat over een Arabische prins die met zijn harem in een kasteel woonde. De vele concubines wilden zijn aandacht hebben en brachten daardoor hun tijd door door het maken van heerlijke maaltijden en heerlijke desserts. Waaronder een cilindervormig gebakje gevuld met ricotta, honing en amandelen. Dit verhaal wordt ondersteund door het feit van de naam van de ontdekkingsplaats, Caltanissetta. In het Arabisch ''Kalt el Nissa'' oftewel vrouwenkasteel.
Hoe dit overheerlijke Siciliaanse ''gebak'' is ontstaan zal misschien wel nooit echt helemaal duidelijk worden.
Eén ding staat wel vast en dat is dat de geboorteplaats in en rond Caltanissetta ligt tijdens de Arabische heerschappij tussen de jaren 827-1091, toentertijd Emiraat Sicilië.

Cannoli Perzik
Cannoli gevuld met een romige perzikvulling, afgetopt met gevriesdroogde framboos.

Cannoli Bosvruchten
Cannoli gevuld met een romige bosvruchtenvulling, afgetopt met gevriesdroogde rode vruchten crumble

Cannoli Bosbes
Cannoli gevuld met een romige bosbessenvulling, afgetopt met witte chocolade vlokjes.

Cannoli Framboos
Cannoli gevuld met een romige frambozenvulling, afgetopt met melkchocolade krullen

Cannoli Mint
Cannoli gevuld met een romige mintvulling, afgetopt met pure chocolade krullen

Cannoli Witte chocolade
Cannoli gevuld met een romige witte chocolade vulling, afgetopt met witte chocolade parels

Cannoli L'amore
Cannoli gevuld met een romige chocolade vulling, voorzien van een rood chocolade hartje

Cannoli Appeltaart
Cannoli gevuld met een romige appeltaartvulling, gedecoreerd met een rozijn.

Cannoli Tiramisu
Cannoli gevuld met een romige tiramisu vulling, afgetopt met pure cacaopoeder

Cannoli Speculaas
Cannoli gevuld met een romige speculaas vulling, afgetopt met speculaas crumble.

Cannoli Karamel
Cannoli gevuld met een romige karamel vulling, afgetopt met gezoute karamel parels

Cannoli Kaneel
Cannoli gevuld met een romige kaneel vulling afgetopt met kaneelsuiker

Cannoli Hazelnoot
Cannoli gevuld met een romige hazelnoot vulling, afgetopt met kleine stukjes hazelnoot

Cannoli Mango
Cannoli gevuld met een romige mango vulling, afgetopt met kokosrasp

Cannoli Vanille
Cannoli gevuld met een romige vanille vulling, afgetopt met pure chocolade snippers

Cannoli Sinaasappel
Cannoli gevuld met een romige sinaasappelvulling, gedecoreerd met een gesuikerde sinaasappelschil

Cannol koffie
Cannoli gevuld met een romige koffie vulling, gedecoreerd met een koffieboontje

Cannoli Aardbei
Cannoli gevuld met een romige aardbeien vulling, afgetopt met aardeien chocolade krullen

Cannoli Grapefruit
Cannoli gevuld met een romige grapefruit vulling, afgetopt met chocolade parels

Cannoli Passievrucht
Cannoli gevuld met een rommige passievrucht vulling, afgetopt met gesuikerde ananas stukjes

Cannoli Chocolade
Cannoli gevuld met een romige chocolade vulling, afgetopt met amandelmeel

Cannoli Champagne
Cannoli gevuld met een romige champagne vulling, gedecoreerd met gouden parels

Cannoli Citroen
Cannoli gevuld met een romige citroen vulling, afgetopt met gedroogde bosbessen crumble
