Geschiedenis Cannoli

Om te beginnen gaan we het hebben over de naam ; Cannolo (enkelvoud).

Vroeger werd het deeg om rietstengels (canne di fiume)heen gevormd. Canna betekent riet, canna ---> cannolo. Niet moeilijk....

Dat gebeurt alleen tegenwoordig niet meer wegens de hygiënische wetgeving. Vandaag de dag worden ze om kleine metalen cilinders gevormd en vervolgens gefrituurd.

De geschiedenis daarentegen vertelt twee verhalen over het ontstaan van cannoli.

De één vertelt dat de cannolo voor het eerst in een klooster net buiten Caltanissetta werd bereid, waar de vriendelijke nonnen hun gelofte van kuisheid trouw bleven. Normaliter werd dit gebak alleen gemaakt speciaal voor carnaval, een feest wat wordt gevierd door heel Italië voordat de vastentijd begint.

Het andere verhaal gaat over een Arabische prins die met zijn harem in een kasteel woonde. De vele concubines wilden zijn aandacht hebben en brachten daardoor hun tijd door door het maken van heerlijke maaltijden en heerlijke desserts. Waaronder een cilindervormig gebakje gevuld met ricotta, honing en amandelen. Dit verhaal wordt ondersteund door het feit van de naam van de ontdekkingsplaats, Caltanissetta. In het Arabisch ''Kalt el Nissa'' oftewel vrouwenkasteel. 

Hoe dit overheerlijke Siciliaanse ''gebak'' is ontstaan zal misschien wel nooit echt helemaal duidelijk worden.

Eén ding staat wel vast en dat is dat de geboorteplaats in en rond Caltanissetta ligt tijdens de Arabische heerschappij tussen de jaren 827-1091, toentertijd Emiraat Sicilië.